Blijf niet hangen

Deze gastblog is geschreven door Amber de Rooij.

Laatst sprak ik een vriendin die al een aantal jaren een relatie heeft. Toen ik vroeg naar haar relatie noemde ze tal van dingen waar ze ontevreden over was en die ze eigenlijk anders wilde zien, maar die niet leken te veranderen.  
Ze leek te zijn blijven hangen in de relatie, zonder dat ze zelf nog wist waarom. Getrouwd waren ze nog niet. Ze had nooit de knoop door kunnen hakken om echt voor hem te gaan. Het was een verkering gebleven met veel haken en ogen. Door alle twijfels was het vertrouwen in elkaar gaan vervagen.

 

Dagen na dit gesprek overdacht ik nog eens hun situatie en mijn eigen leven.   Ik ben iemand die altijd hoopt dat dingen beter worden. Ik blijf me inzetten voor projecten die lijken te stranden, omdat ik me herinner met welke passie en idealen het was begonnen. Ook op het gebied van de liefde ben ik een vechter. Ik wil niet toestaan dat een relatie stukgaat.   

Natuurlijk kan vechten voor je relatie of een mooi project de moeite waard zijn. Het kan zeker zijn vruchten afwerpen. Zonder doorzettingsvermogen kom je niet ver in het leven. Met, kun je geweldige dingen bereiken.   

Maar overdenk eens: welke gevechten leveren iets op? Waar bewijs jij jezelf of een ander een dienst mee? Houd je het vol op een leefbare manier? Zijn er andere zaken die het investeren veel meer waard zijn, die veel meer op zouden leveren? Investeer je slechts omdat je niet durft los te laten? Zie je op tegen de leegte? Ben je bang dat je iemand zal kwetsen?  

Wanneer kies je voor trouw en wanneer laat je los?
Ik ben ervan overtuigd dat je vooral moet doen wat je hebt beloofd. Ik heb het dus niet over echtscheiding.*   Maar dan hebben we nog verkeringen, vriendschappen, vrijwilligerswerk, studie en ga zo maar door.   Vuistregels voor mij om te bepalen of ik ergens aan vasthoud of niet, zijn:   

Is het leefbaar?  

Offers brengen van tijd& moeite mag, maar ga er niet aan kapot. Voel je dat niet aan? Vraag het de mensen die van je houden. Zij zien dat soms scherper dan jij. Maak desnoods een kosten-batenlijst om het inzichtelijk te maken voor jezelf. 

Zit er nog schot in de zaak?  

Helpen je investeringen? Leveren ze iets op? Levert het genoeg op? Bedenk hoelang je door wilt zetten. Wat moet het je opleveren en waar ligt je grens? 

Dien je een ander ermee? 

Soms kun je iets doen, puur voor een ander. Dat is ook genoeg. Maar het kan ook zo zijn dat je iemands rem bent, omdat jij vasthoudt en doorvecht, maar niet tot een uiteindelijk besluit komt.  

Wat zeggen je geliefden erover?  

Familie, vrienden (,als je gelovig bent: God), ze kennen je. Vertrouw erop dat zij het beste met je voor hebben. Vraag ook hen om advies. Misschien krijg je het zelfs ongevraagd. Je hoeft hun adviezen natuurlijk niet klakkeloos aan te nemen, maar wuif het niet te zomaar weg. Ook niet als het iets is wat je liever niet hoort. Overdenk het. Weeg het mee in je beslissing. Als je het gesprek met hen aangaat, zul je zien hoeveel liefde en wijsheid er naar boven borrelt. Weet je? Bij moeilijke beslissingen heb je hun steun nodig. Neem hen mee in je proces. 

Blijft het knagen? 

Na het doorlopen van de checklist kom je uit op ‘doorgaan’, maar diep van binnen wil je echt niet meer.   

Dit vind ikzelf een moeilijke.   

In een verkering lijkt me het me niet gezond door te ploeteren. Je wilt vol overtuiging een huwelijk in stappen. In veel andere gevallen (werk, studie enz.) kies je niet voor levenslang.    

Je kunt het nog even aankijken. Stel in dat geval een limiet en maak dan een keuze. Betrek God erbij. Vast ervoor. Overleg met vrienden die zelf een vruchtbaar leven hebben en die jou goed kennen. Vraag gebed.   

Mijn vriendin zit midden in haar checklist. Ik hoop dat ze eruit komt. Het gaat niet altijd over één nacht ijs, maar ze komt er wel.   

Zelf heb ik, door het schrijven van deze blog, wat knopen doorgehakt. Ik heb wat dingen afgeketst. Andere dingen heb ik juist omarmd. Ik doe of laat de dingen, omdat ik het echt wil. Soms voel ik niet direct vreugde, maar moet ik eerst door de pijn en rouw van het loslaten. Maar ik vertrouw erop dat ik na verloop van tijd zal merken dat het goed voor me is.   

 

*Ik laat alle moeilijke discussies over misbruik, mishandeling en overspel enzovoorts even buitenwegen, dan is de huwelijksbelofte absoluut een ‘go’ om te gaan voor je relatie. 

3 gedachten over “Blijf niet hangen”

Een reactie plaatsen