Ouder worden

Een poosje terug gebeurde er iets waar ik al anderhalf jaar naar uitkeek. Ik werd dertig.

Een vriendin van me werd pas 40. Ik reageerde enthousiast: ‘WAUW, 40! Fantastisch!’ Ze reageerde een beetje bozig, ze was er niet blij mee 40 te zijn en ze vond ook niet dat ze dat hoefde te zijn.
Oja, dat is waar ook. Ik wist wel dat mensen er vaak niet blij mee zijn dat ze ouder worden, maar dat was ik eventjes vergeten.

Dit zijn de twee redenen dat ik super enthousiast was over mijn 30e verjaardag:

Een bucketlist

Het ernaar uitkijken begon toen een vriendin 30 werd. Zij had een bucketlist gemaakt met dingen die ze wilde doen voordat het zover was. Dat vond ik zo’n leuk idee dat ik ook meteen een lijst maakte. Ik was nog 28. Ik schreef een stuk of 10 dingen op die ik wilde doen en waar ik blij van werd. Alleen maar leuke en super haalbare dingen. Twee maanden voor mijn verjaardag had ik het laatste doel behaald. De lijst was afgevinkt en ik was er klaar voor!

Dit leven is een cadeau

Zonder dat ik er iets voor gedaan heb kreeg ik het leven. Ik kwam naakt ter wereld, alles is mij gegeven. Ik heb het nergens aan verdiend.
Leven kan ook moeilijk zijn, lastig gaan en pijn doen. Dat is er in mijn leven ook. Maar ik wil ervoor kiezen mijn leven te zien als een cadeau. Ik mag dingen meemaken, leren, kijken, voelen, keuzes maken, zien hoe dat uitpakt. Er zijn mensen in mijn leven waar ik van houd en die van mij houden, dat maakt mij onverdiend rijk. Elke dag die ik erbij krijg is een geschenk.

Nu heb ik al 30 jaar leven gekregen! Dat heb ik gevierd door blij te zijn en taart te eten. En chocola.

Wat vind jij ervan dat je ouder wordt? Vind je dat leuk of juist niet, en waarom?

3 gedachten over “Ouder worden”

  1. Leuke, enthousiaste blog weer Jedidja! Ik vind het dubbel: het lijkt mij geweldig om ooit een wijze, lieve oma te zijn met levenservaring. Maar de aftakeling die erbij hoort vind ik minder… En vandaag zag ik middelbare school kids en toen dacht ik: “voor jullie het weten zijn jullie dertigers met jonge kids en dan ben ik een veertiger met pubers…”. Het leven gaat snel, dus het leven bewust zien als een cadeau lijkt me een goed idee!

  2. Ouder worden… In principe vind ik dat totaal geen probleem. Inmiddels heb ik het zichbaar ouder worden geaccepteerd. Tja je kunt het nu eenmaal niet tegenhouden. Maar gebreken krijgen vind ik beslist niet leuk. Jammer genoeg gebeurt dat bij enkele of meerdere mensen wel. Maar zo ronde de 30, 40 of 50 (en veel mensen die veel ouder zijn) is dat hopelijk niet aan de orde. Hoe dan ook, geniet van het leven wat God je geeft ook als je ouder wordt. Elke leeftijd heeft z’n charme en z’n mogelijkheden.

Een reactie plaatsen