De date die mijn huishouden redde

Ik hou niet van schoonmaken. Op sommige gebieden ben ik vlijtig en enthousiast, maar schoonmaken is nooit één van die dingen geweest. Het geval wil echter dat ik een huis, kinderen, een badkamer, wc’s en een keuken heb. Daar ben ik zeg maar verantwoordelijk voor. Dat is mijn toestand, mijn noodlot. Het is een mooi en bevoordeeld noodlot. Maar een noodlot desalniettemin.

Schoonmaakdate

Ik peinsde over oplossingen voor mijn penibele situatie. Ik ben goed met planningen, dus ik maakte schema’s voor mezelf. Maar het liep altijd weer spaak.
Op een ochtend vertelde ik Christa, mijn schoonzus, over mijn falen op het gebied van schoonmaken. Zij biechtte op hetzelfde te ervaren. We spraken over onze onfortuinlijke situatie waar het schoonmaken aangaat. Ze verzuchtte: ‘Kon ik het maar samen met iemand doen.’ Ik sprong op en riep: ‘Ik, ik, kies mij!’ Oké, niet echt, maar dat had ik wel kunnen doen, zo blij was ik. Gedeelde smart is halve smart, redeneerden wij. Vanaf dat moment zijn we elkaars favoriete persoon (om en nabij), want we redden elkaar wekelijks uit het vuil. Dit was in 2016. Sindsdien maken Christa en ik elke week een ochtend schoon. De ene week bij haar, de andere week bij mij.

Voordelen van samen schoonmaken

Lieve lezer, mijn leven is er zo op vooruit gegaan. Ik zal je vertellen op welke manieren wij van deze vaste date profiteren.

 • Als Christa bij mij schoonmaakt, helpt dat mij om zelf ook hard te werken. En als ik haar huis schoon maak voel ik me een heldin.
 • Mijn huis heeft nu een hygiëne-basisniveau. In ieder geval doe ik eens in de twee weken de wc’s, wordt er gezogen, gestoft, het fornuis, etc. En dan nog extra klusjes die ik, laat ik eerlijk zijn, anders nooit deed: de koelkast, vriezer ontdooien, de keukenkastjes, dweilen.
 • Tussen de schoonmaakmomenten is het makkelijker om de boel (redelijk) op dat niveau te houden. Met een doekje is het immers alweer schoon. Mijn huis is sinds we hiermee begonnen niet alleen direct na de date een stuk schoner, maar eigenlijk altijd.
 • We zijn allebei ontzettend blij en tevreden met onszelf en elkaar als we zo hard hebben gewerkt.
 • Onze partners zijn blij met onze vlijt.
 • In periodes van stress en als ik me niet lekker voelde was schoonmaken altijd het eerste waar ik mee stopte. Als ik me rot voelde kon ik me al snel nog rotter gaan voelen door mijn slordige huis. Nu krijgt die negatieve spiraal geen kans. Onze date zorgt dat ik succesvol ben in mijn huishouden waar anders niets van terecht zou komen. Zelfs als ik de boel van binnen niet op orde heb, blijft mijn huis op een redelijk niveau. En dat geeft me een goed gevoel.
 • Het is heel gezellig, we zien elkaar elke week, dus weten wat er in het leven van de ander speelt. We zijn goede vriendinnen geworden.
 • Onze niet-schoolgaande kinderen zien elkaar elke week, dus groeien zo’n beetje met elkaar op. Zij zijn dikke maatjes. En zij houden elkaar een beetje bezig terwijl wij schoonmaken.
 • De verantwoordelijkheid die ik heb voor het schoonhouden van ons huis voelt niet meer als last, want ik voldoe eraan. En het is niet meer rot, want ik doe het samen.
  Feminisme verplicht mij iets te zeggen over dat ik de verantwoordelijkheid voor het huishouden deel met mijn man. Dat is zo. Maar voordat ik deze schoonmaakdate had, maakte Bart meer schoon dan ik. Terwijl hij twee keer zoveel buitenshuis werkt dan ik. Deze date maakt die verdeling dus ietsje eerlijker.

Nadelen van samen schoonmaken

Als ik me zou schamen, zou het een nadeel zijn dat Christa het vuil in mijn huis ziet. Maar ik ben schaamteloos. En al zou ik me schamen: de voordelen wegen zwaar op tegen dit kleine dingetje.

Ik hield niet van schoonmaken. Maar nu ik het samen met mijn vriendin doe, is het leuker dan ooit.
Wat ik bijzonder vind, is dat deze schoonmaakdate ontstond doordat Christa en ik ons kwetsbaar opstelden en elkaar vertelden over iets waar we helemaal niet goed in waren. Allereerst kwamen we erachter dat we niet alleen waren. En toen ontstond er een synergie die ons falen op dit gebied veranderde in succes.

4 gedachten over “De date die mijn huishouden redde”

 1. Ik vind dit zo leuk! Echt een aanrader voor veel mensen. En inderdaad, het mes snijdt aan twee kanten. De verdiepte relatie(s) is/zijn uiteraard het gaafste.

 2. Gaaf dat jullie elkaar zo motiveren en dat het dan lekker zo voorbij is! En dat jullie zo’n sterke band opbouwen met zn allen. Zelf ben ik op zoek naar waar je de tijd en mogelijkheden vindt om de extra dingen te kunnen doen, best lastig met zo’n dreumesje. Maar je wordt er ook heel makkelijk van. Laatst weer wat overhemden gestreken na 3 maanden en anders maar gekreukte aan

Een reactie plaatsen