Geen tijd = geen prioriteit

Ik sprak met een vriend over zijn sportieve avonturen. Na een poosje vond hij dat het al lang zat over hem en zijn bezigheden ging en stelde hij een geïnteresseerde vraag:
Sport jij?
‘Nee.’
Geen tijd voor zeker?’ vulde hij vergevend voor me in.
‘Nee’, zei ik, ‘ik geef het geen prioriteit.’

Ik schrok van mijn eerlijkheid. Hij misschien ook wel. Iedereen weet dat sporten goed voor je is. Sporten staat zo ongeveer gelijk aan voor jezelf zorgen. Als je niet sport, dan zou je bijna net zo goed ook kunnen roken. Onverantwoord!
Dat ik er niet aan toe zou komen omdat ik een moeder van jonge kinderen en ondernemer ben, is misschien het enige acceptabele antwoord. Mijn vriend had het excuus al voor me klaargelegd. Ik had kunnen knikken en dan was het hele onderwerp verdwenen. Waarom was ik zo eerlijk?

Omdat ik dit geloof: als je ergens geen tijd voor inruimt, betekent het dat je het geen prioriteit geeft. Iedereen heeft 24 uren per dag. Ik heb niet een uur minder dan de rest van de wereldbevolking.

Arme Jedidja, maar 23 uur, precies het uur waarin gesport wordt mist ze! Wat zielig.

Ik zou graag zeggen dat het niet aan mij ligt, dat ik slachtoffer ben van een kosmisch grapje. Maar ik leef in vrijheid en mag zelf kiezen wat ik met mijn tijd doe. Het is dus een keuze.

Zijn er dingen die jij belangrijk vindt maar die je niet doet? Dit zijn de twee belangrijkste redenen:

  1. Je vindt het toch niet belangrijk (genoeg)
  2. Je geeft het geen prioriteit.

Jij denkt nu waarschijnlijk: Ja! Ik ga prioriteit geven aan dat ding dat ik super belangrijk vind maar niet doe!
Dan zeg ik: ga ervoor! Bepaal voor jezelf wat jij prioriteit en tijd wilt geven in jouw leven. Pak je agenda erbij en schrap de dingen die je minder belangrijk vindt, zodat je ruimte hebt voor je nieuwe prioriteiten verdeling. Ook jouw dag bestaat uit 24 uur. Je kunt je tijd maar één keer uitgeven. Make it count voor de dingen die jij belangrijk vindt.

 

Oké. Mooi verhaal Jedidja. Maar nu moet je toch nog eens terugkomen op dat sporten. Het schokt me dat je er helemaal oké mee bent dat je dat niet doet.
Ik begrijp het, lieve geschokte lezer. Het zit zo. Op dit moment ben ik volledig content als:

  • we onze kinderen verzorgen en knuffelen
  • ik mijn man met enige regelmaat spreek
  • we redelijk gezond eten
  • ik momentjes heb met God en met mezelf
  • ik om een uur of 10 in bed lig.

Dat zijn mijn prioriteiten op het moment. Andere dingen, zoals sporten, zijn op dit moment een leuke bonus, maar geen must.

1 gedachte over “Geen tijd = geen prioriteit”

Een reactie plaatsen