Hou het simpel

De dag voor Barts verjaardag (mijn man), vroeg ik hem wat hij op zijn verjaardag wilde eten. Hij bleef even stil. Ik wist wel wat hij dacht: maakt niet uit. Voor hij dat kon zeggen, begon ik opties te geven. Ik wilde hem aanmoedigen iets te kiezen wat hij lekker vindt, al weet ik dat hij alles lekker vindt. ‘Tonijnsalade’ zei hij uiteindelijk.
Het simpelste gerecht uit mijn repertoire.
Dat kan beter, dacht ik.

Ik hou van koken. Voor een verjaardag maak je iets feestelijks. Iets feestelijks is iets waar veel werk in zit. ‘Tonijnsalade’ naar ‘salade’ vertalend pakte ik mijn kookboek erbij en koos de meest ambitieuze salade die erin stond.

9:00 uur aardappels koken
11:00 uur boodschappen doen
13:00 uur tomaten voorbereiden en in de oven laten drogen
16:00 uur groenten snijden en aubergine uit laten lekken

Toen kwam Bart thuis. We aten een stukje taart en terwijl Bart met de kinderen speelde, ging ik verder:

Knoflook hakken, citroen raspen, citroen persen, sinaasappel persen, dressing mixen, knoflookolie maken, groenten hakken, groenten grillen, gekookte aardappels van schil ontdoen en snijden, aardappels bakken, haricots verts blancheren, borden opmaken.

Om 18:30 was het eten klaar. Een uur later dan normaal. Ik was moe van het koken. Onze kinderen waren helemaal op hun eindje. En papa was moe van het sussen, troosten en bezighouden van de kinderen.
Aan tafel huilde de jongste, die veel te moe was. De oudste lustte het niet en mijn man zei beleefd dat hij het erg lekker vond.
Iedereen was doodop en de keuken was ontploft.
Bart zei niets.
En ik voelde een levensles binnenkomen:

Hou het simpel

Ik had Bart willen plezieren met een lekkere maaltijd, maar had er een draai aan gegeven waar hij nooit om gevraagd had. Door mijn torenhoge ambitie hadden we helemaal geen tijd meer gehad met ons gezin! Bart had gevraagd om een super simpele maaltijd en ik had er iets onnodig gecompliceerds van gemaakt.

Hou het simpel Jedidja. Hou het simpel. Als je het simpel houdt, blijft alles in balans.

Zijn er dingen die jij groter maakt dan nodig is? Wat zou het jou opleveren als je het simpel zou houden?

16 gedachten over “Hou het simpel”

 1. Wat een leuke blog Jedidja en Amber! En wat een heerlijk herkenbaar stuk…haha!
  Ik maak dingen vaak groter dan nodig is inderdaad. Vooral ook als er iemand op bezoek komt, dan vind ik dat ik zo gastvrij moet zijn om zelf van alles te bakken, een vijfsterrenmenu te koken en het huis picco bello in orde moet hebben. Maar dat lukt niet altijd meer, en nu ben ik aan het leren dat simpel ook goed is, dat gastvrijheid veel meer inhoudt dat je een liefdevol hart hebt naar de ander toe en dat de ander ook welkom is als niet alles perfect is! En ik heb ontdekt dat de bezoeken nog net zo gezelliger, zo niet, nóg gezelliger zijn geworden, want ik ben zelf meer ontspannen.

  Succes met de site! Liefs Anneke

 2. Leuke blog en heel herkenbaar. Wat een les! Toen ik jonger was en dacht dat ik alles aankon en maakte ik het ook te ingewikkeld. Nu probeer ik het simpeler te houden. Niet dat me dat altijd lukt, maar het begint erop te lijken.

 3. Mooi geschreven Jedidja en ook zo herkenbaar. Wat een toeval. Ik kook niet vaak, maar vanavond heb ik Cor zijn honger uitgedaagd. Gelukkig was het heel lekker en maakte dit alles goed.
  Het wordt vast een succes
  Liefs Lianne

 4. Wat kan je leuk en goed een blogs schrijven, Gaaf hoor!
  En ja… dit soort ervaringen zijn toch ook zo lekker herkenbaar.
  Succes en heel veel plezier met het schrijven van je blogs.

  Groetjes
  Ingeborg

 5. Oei!! zo ontzettend herkenbaar! Je uitsloven voor de ander zonder dat diegene er om vraagt. Als je Bart door Tomas vervangt en kinderen door kind dan zou het zo een situatiebeschrijving van mijn leven kunnen zijn.

 6. Inderdaad herkenbaar! Amber weet precies hoe dat hier thuis werkte. Werkte: verleden tijd, ja. Gelukkig wel, want nu denk ik veel vaker: het gaat om ons en niet om ons huis. Ik heb nog wel af en toe een ontplofte keuken, maar ik vind het dan ook bijzonder leuk als visite van het eten geniet.
  Het valt me wel op, gezien bovenstaande reacties, dat wijsheid met de jaren komt 🙂

 7. Beste Jedidja,
  Jouw man Bart gaf mij de link naar je blog met de boodschap ‘dat vind je vast leuk’. Bart is een collega van me. En het klopt, ik vínd het leuk! Als je het mij vraagt maak ik een boel moeilijk in mijn hoofd en als ik, vaak na goede feedback, hoofd weer met hart verbind is de oplossing voorhanden. Bedankt voor de reminder en groeten, Else Wind

  • Dag Else, wat leuk dat je via Bart hier bent gekomen. Als je wilt kun je je inschrijven, dan krijg je af en toe een mailtje met een verse blog.

   Je bent daar niet alleen in. Ik maak dingen ook wel eens heel groot in mijn hoofd. Maar wat fijn om dan mensen te hebben die ons helpen weer terug naar de basis te komen he?

Een reactie plaatsen