Op zoek naar media-alternatieven

In september 2017 heb ik mijn mediagebruik op de schop gegooid. Ik besteedde veel tijd aan (sociale) media en wilde dat veranderen. Dit is deel 3 van een serie over dit proces.
Lees hier deel één.

Deel 3 – Op zoek naar media-alternatieven

Vier weken en vier dagen geleden begon ik met mijn media-afkick. Dat ik de dagen tel zegt mij dat dit diep zit!

Ter compensatie van mijn tabletloosheid pak ik mijn smartphone vaker. Daar heb ik echter ook een hoop apps van verwijderd. Toen ik dat gedaan had, viel me ineens op dat ik telkens een melding krijg als ik een e-mail of appje ontvang. Ik vroeg me af waarom mijn telefoon dat eigenlijk zo nodig vindt.
Ik zette de meldingen uit.
Op mijn telefoon valt nu niet meer zoveel te doen behalve Whatsapp en e-mail checken. Resultaat is dat ik 30 keer per dag mijn e-mail aan het checken ben.
Door al dat checken viel me ineens op dat mijn hele inbox vol zat met reclame. Wat gek dat dat me nog nooit eerder was opgevallen. Elke keer dat ik zo’n mailtje ontving ging ik op zoek naar de ‘meld je af’ knop. Soms even zoeken, maar de aanhouder wint.
Nog steeds check ik vrij compulsief mijn e-mail. Maar nu ik me overal heb afgemeld kom ik telkens in een lege inbox terecht.

Je vraagt je misschien af waarom ik daar niet mee stop.
Ik heb mijn telefoongebruik nog niet grondig aangepakt omdat ik dat nog niet wil en durf. Dat overzie ik nog niet. Nu ben ik met stap één bezig en ik wil de lat niet te hoog leggen voor mezelf. Ik denk dat ik dan sneller zal falen.

Miniterugval

De afgelopen twee avonden heb ik toch weer docu’s gekeken. Een van de drie was echt goed. De anderen had ik net zo goed niet kunnen zien. Het was weer gewoon het opvullen van mijn tijd. Dat waar anderen te weinig van hebben, daar heb ik nu teveel van.

Vanavond begon ik mijn avond weer met Facebook. Maar ik greep mezelf bij mijn kladden en ging tekenen. Ik had helemaal geen zin in tekenen maar ik moest íets. Ik pak zo graag de makkelijke weg. Mezelf verstoppen in een wereld waar de keuzes voor me gemaakt worden. Waar me beloofd wordt dat ik geëntertaind zal worden. Waar het leukste filmpje altijd het volgende filmpje is. Maar waarna ik ’s avonds onvoldaan ga slapen.

Verslaafd

Ik voel me verslaafd en heb het gevoel opnieuw te moeten leren leven.

Ironisch.
Mijn leven lang ben ik met verslaving en de behandeling daarvan omringd. Mijn ouders runnen een afkickcentrum. Ik ben opgeleid tot hulpverlener en in mijn coachpraktijk spreek ik veel cliënten met verslaving. Van alle onderwerpen waar ik mee te maken heb in mijn werk als coach, is verslaving mijn expertise.

En nou ontdek ik zelf verslaafd te zijn. Bah.
Maar hey, ook voor mij is er een nieuwe kans!! En ook voor jou, als jij met een verslaving kampt.

Media-alternatieven

Laat ik de kennis die ik van verslaving heb, toepassen op mezelf. Ik moet er ander gedrag voor in de plaats zetten. Als ik niet van tevoren al een plan maak voor de tijd die ik normaal in de internetwereld doorbreng, is de kans groot dat ik doe wat ik gewend ben. Na mijn vorige blog ging ik alternatieven bedenken. De eerste keer dat ik hierover nadacht schreef ik met moeite drie media-alternatieven op:

  • Beth Moore studie (een Bijbelstudie waar ik mee begonnen ben)
  • Stukje van E-course doen (omdat ik stopte met media vond ik dat ik wel een leuke e-course kon doen, bij wijze van beloning en als leuk alternatief: How to create a microbusiness that matters)
  • Blokfluiten

Dat laatste blijkt niet zo geschikt als mijn kinderen slapen.
In de loop van de dagen daarna voegde ik eraan toe:

  • Thee drinken op de bank
  • Dansen
  • Tekenen
  • Kleuren
  • Lezen

Ik probeer alleen dingen op te schrijven die ik ook echt zou kunnen en willen doen op zulke momenten. Dingen waarvan ik, als ik eerlijk ben, al weet dat ik ze niet ga doen, daar heb ik niets aan.
Nu voeg ik eraan toe:

  • Schrijven

Dat ben ik nu immers aan het doen.

Zo’n lijstje is niet heiligmakend, maar het is noodzakelijk dat ik alternatieven heb. En omdat ik zo gewend ben mijn tablet te pakken, moet ik mezelf echt herinneren aan wat ik ook alweer nog meer zou kunnen doen. Ik heb mijn lijstje er al een paar keer bij gepakt. Bizar dat ik dat nodig heb. Dat ik op eigen kracht die alternatieven bijna niet bedenken kan. Zo diep is dat weggetje uitgesleten!

Is er iets waar jij mee zou willen breken? Wat ga jij daarvoor in de plaats zetten?

Lees deel vier: Mediavrij denken.

1 gedachte over “Op zoek naar media-alternatieven”

Een reactie plaatsen