Orde in mijn wirwar van lijstjes

Deze gastblog is geschreven door Amber de Rooij.

Na een flinke opruimbeurt lag er een hoopje vodjes op tafel. Het waren mijn to do lijstjes die overal vandaan kwamen: uit tassen en jaszakken, tussen spulletjes vandaan.

Ik las ze en kwam wat namen van vrienden tegen. En op een bijna vergaan verfrommeld vodje met broodkruimels ertussen, kwam ik een naam tegen van een oud collega die chronisch ziek is. Ik was al tijden van plan haar een kaartje te sturen. Maar het briefje met haar naam erop was onderop een stapeltje paparassen beland. Zonde! Ik was compleet vergeten haar een kaartje te sturen.

De afgelopen jaren heb ik mijn dagen gepland op kladbriefjes. Ik dacht dat het handig was. De eeuwige briefjes met mijn nobele strevens erop gekalkt vormen een onnavolgbaar rommelsysteem. Ik vond ze zo af en toe op de bodem van mijn tas, verkreukeld en vergeten, omdat ik alweer drie nieuwe lijstjes was begonnen. Niet erg handig.

Dat moest toch beter kunnen! Gelukkig heb ik praktisch ingestelde vriendinnen. Toen ik het erover had met Jedidja, maakte ze me nieuwsgierig naar het concept ‘Bullet Journal’.

Zoek maar eens op. Misschien heb je het al eens voorbij zien komen. Ik ben er nu een paar maanden mee bezig en heb het heel simpel gehouden. In een compact ringbandje heb ik nu al mijn lijstjes bij elkaar. Een zelfgemaakte inhoudsopgave maakt dat ik kan vinden welk lijstje waar staat.

Een paar voorbeelden van deze lijstjes:

  • Financiën: een lijst met een overzicht van uitgeleend of terug te betalen geld. Met de persoon, gelegenheid en datum erbij en ruimte voor de datum van terugbetaling. Maandelijks pak ik mijn lijstje erbij en werk ik mijn financiën bij.
  • Uitgeleende spullen: al mijn uitgeleende spullen noteer ik met naam en datum, evenals geleende spullen.
  • Klusjes in huis
  • Onderwerpen waarin ik me wil verdiepen
  • Dromen die ik wil verwezenlijken
  • Mensen die ik wil zien/spreken
  • Cadeau-ideeën voor mij en anderen: zodra ik een passend cadeau bedenk voor iemand, schrijf ik dat op. Zo hoef ik in de aanloop naar een verjaardagsfeest niet stad en land af voor een cadeau, maar kan ik gericht winkelen. Ik kan het zelfs al ver van tevoren kopen, mocht ik ertegenaan lopen.
  • Week-/maandplanning: achterin mijn Bullet Journal heb ik ruimte om mijn hoogste prioriteiten oprij te zetten.

Kortom, ik kan er de dingen in kwijt die ik niet wil vergeten. Niks zwerft meer en mijn hoofd is niet zo vol. Ik heb meer rust. Bovendien ziet mijn huis er netter uit zonder al die rondslingerende briefjes.

Is het ook iets voor jou, denk je? Als je tegen hetzelfde aanloopt, daag ik je uit: probeer het eens. Je kunt er een simpel schriftje voor gebruiken. Houd het bij een klein boekje of schriftje. Anders wil je het niet meer overal mee naartoe nemen en zit je nog met papiertjes in je tas.

Succes ermee. Laat me vooral je ervaringen weten!

Een reactie plaatsen