Ode aan weekboodschappen en mealplans

Zes jaar geleden sloot ik mijn studententijd af met onze bruiloft. Toen Bart en ik trouwden trokken we in een boerderijtje in het Binnenveld. Een lief stukje platteland tussen vier stadjes in.
Toen ik nog student was kwam ik er doorgaans om een uur of 5 achter dat ik nog moest eten, ging naar de supermarkt en bedacht daar wat ik zou maken. Boodschappen doen was een dagelijks tussendoor dingetje. Maar vanuit het Binnenveld was het een kwartier fietsen naar de supermarkt. Een kwartier! Oké niet onoverkomelijk, maar lang genoeg om een nieuwe strategie te bedenken. Fantaseer er maar tromgeroffel bij, dit is baanbrekend. We gingen doen wat mijn moeder deed: Weekboodschappen! *Confetti en partypoppers*

Inmiddels ben ik een doorgewinterde één-keer-per-week-supermarkter. We zijn deze gewoonte zelfs trouw gebleven nu we verhuisd zijn en vlakbij een supermarkt wonen. Waarom? Vanwege al deze voordelen die ik ontdekt heb:

We zijn goedkoper uit

Als we dagelijks in de supermarkt zijn geven we meer geld aan door impulsaankoopjes. True story. De kans dat je iets koopt wat je niet per sé nodig hebt stijgt met elke keer dat je een winkel binnenstapt.
Ik ga ook naar een supermarkt die wat goedkoper is dan onze buurtsuper, maar wel wat verder weg is. Omdat het maar één keer per week is vind ik dat niet erg.

We snoepen minder

Impulsaankopen in supermarkten zijn in de regel eetbaar. Minder winkelbezoekjes = minder impulsen = minder lekkers in huis = gezonder voor iedereen

We hebben een mealplan

Ik kan niet in de winkel bedenken wat we een hele week gaan eten. Er zijn mensen die dat kunnen, applaus voor hen! Ik niet. Teveel prikkels, te weinig kieskracht. Dus ik maak thuis een boodschappenlijstje. En met een boodschappenlijstje doe je nog minder impulsaankopen. Echt waar! Mijn boodschappenlijstje is meteen ook mijn mealplan. Verderop meer daarover.
Voordelen van een mealplan zijn:

 • We gooien minder weg
  Ik koop alleen dingen waar ik een plan mee heb.
 • Onze keukenkastjes lopen niet vol met vergeten eten
  Want alles dat ik koop wordt die week nog gebruikt.
 • Gedurende de week hoef ik niet na te denken over wat ik ga koken
  Als ik me om 4 uur bedenk dat ik mijn gezin straks een maaltijd moet voorzetten vertelt mijn mealplan me wat ik kan maken. Wegens mijn soms aflatende kieskracht, bespaart het mij zeker 6 energie credits per week.
 • Mijn man weet wat hij koken kan als ik er niet ben.

Ik heb geen keuzestress in de winkel

Bingo, weer 3 energie credits bespaard

We besparen tijd

Ik ben nu, ik heb het getimed, van boodschappenlijst maken tot alles in de kastjes zetten: 3 uur per week bezig met boodschappen doen in plaats van 6.
Reken eens voor jezelf uit hoeveel tijd je nu kwijt bent aan boodschappen. Reken ook de tijd mee die je nodig hebt om je jas aan te trekken en je tas te pakken. Oké, dat is voor niet-moeders misschien 2 minuten. Wel meerekenen die 2 minuten!
Hoeveel tijd zou het je opleveren als je weekboodschappen zou doen?

Het is een leuk uitje met mijn kinderen

Of het leuk is hangt ook af van wat voor kinderen je hebt. Of je kinderen hebt. Die van mij zijn lief. En schreeuwen maar soms. En maken maar één keer per supermarktbezoek ruzie met elkaar. I’m lucky.
Maar serieus. Omdat het echte ‘weekboodschappen’ zijn, hoeft het niet ergens tussendoor. Het is een legitieme activiteit. Ik neem dus ook de tijd om het gezellig te maken met de meisjes.

Wat een lijst voordelen. Jedidja, je hebt me overtuigd!
Mooi! Dan zit je vast te trappelen om te horen hóé ik dat doe!
Eh, is er een hoe? Is het niet aardig straight forward?
Ja dat is het, maar toch, ik deel graag. Ik zal het simpel houden, want dat is het.

 • Ik neem een ochtend de tijd (ik hou niet van haasten en mijn kinderen houden niet van mama die haast)
 • Pak mijn agenda, pen en papier en mijn receptenboekje erbij
  • Ik heb een receptenboekje waarin ik de maaltijden die we vaak eten heb opgeschreven. Dan hoef ik geen gebruik te maken van mijn geheugen. (Als je wilt weten hoe ik dat doe, laat het horen, dan schrijf ik daar ook een post over)
 • Ik bekijk hoeveel avonden we thuis eten en of we gasten hebben en bepaal hoeveel maaltijden we nodig hebben en kies dat aantal uit mijn boekje.
 • Schrijf de maaltijden op mijn boodschappenlijstje
 • Check de verdere voorraden en schrijf tekorten op het boodschappenlijstje
 • Jassen aan, fietsen, boodschappen doen, fietsen, jassen uit, boodschappen opruimen
 • Mijn boodschappenlijstje hang ik aan de koelkast (dat is dus mijn MEALPLAN!!!)
 • En dat is het.
 • No magic involved

Eindscore:

Geld bespaard: €100.000*
Tijd bespaard: 100.000 uur*
Energie bespaard: 100.000 credits*
Gezin te eten gegeven: Elke week!!!!
Bereikt: Alles.

 

*Mits levenslang weekboodschappen gedaan wordt

11 gedachten over “Ode aan weekboodschappen en mealplans”

 1. Goede tips. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het bespaart inderdaad de helft op alle gebieden. Alleen gebeurt het me weleens dat als ik haastig vertrek m’n boodschappen lijstje vergeet. Waardoor ik onnodige artikelen koop. Nog een tip die iig op mij van toepassing is : Ga niet met een hongergevoel de supermarkt in! Dan kom ik thuis met teveel calorie rijke voedingsmiddelen. Welke ik vervolgens gedurende de week nuttig of weggeef. Ongezond voor mij, m’n man en wie ik het ook aanbied.

 2. En daarom ben ik overgestapt op mijn boodschappen thuis doen. Niet alleen overprikkeling maar ook zoveel gesjouw en keuzestress in supermarkten. Als nu iets op is zet ik het alvast in de app en maak ik het compleet 1x per week. Scheelt me een hele hoop tijd en ongemak. Je kunt goed producten vergelijken en de prijzen checken Nadeel is misschien relatief dure supermarkt en bezorgkosten, tenzij je daarvoor specifieke producten besteld om die te besparen.

  • Goed idee, Lisette!
   Ik doe dat nu ook steeds vaker. De reden dat ik het nog niet altijd doe is omdat ik een dag van te voren moet bedenken dat ik de volgende dag de boodschappen in huis wil hebben. Maar mij bevalt het ook heel goed.

 3. Gerrit heeft je mealplan bestudeerd en wil bij jullie komen eten. Alleen de Gruyere houdt hij niet zo van.

  Zonder gekheid, leuk geschreven weer! Ik deed t zelf ook, vooral toen ik werkte. Nu heb ik wat meer tijd over en geeft het me juist rust om de boodschappen wat meer te spreiden zodat ik niet in één keer alles voor een week hoef te bedenken.

  Die energiecredits ben ik wel benieuwd naar! Zou je daar eens iets over kunnen schrijven? Hoe zie jouw energiecreditboekhouding er uit?

  • Haha, jullie zijn welkom!
   De energiecredits, die komen niet uit de lucht vallen inderdaad. Wat een mooie vraag! Ik heb het op mijn lijstje geschreven om over te schrijven.

  • Inspiratiepunten! Die zijn super zeldzaam. Je hebt zelfs de blauwe!! Maar mijn energiecredits ga ik er niet aan uitgeven. Ben je misschien geïnteresseerd in positiviteitsmuntjes?

Een reactie plaatsen